عرفان شیعی

عرفان اسلامی در بستر تشیع

عرفان شیعی

عرفان اسلامی در بستر تشیع

معرفى اجمالى‏

« تهذیب الاسرار فى اصول التصوف»، به زبان عربى، اثر ابو سعید، عبد الملک بن محمد الخرکوشى، در عرفان عملى است.



ساختار

کتاب، داراى 107 باب مى‌‏باشد که مجموعاً در 12 جزء گردآورى شده است. مؤلف، در طلیعه هر بحث، حدیثى را از پیامبر گرامى اسلام( صلی الله علیه و آله) نقل کرده، سپس نظریات بزرگان صوفیه را مطرح مى‌‏کند.


گزارش محتوا

پاره‏اى از مباحث مطرح شده در کتاب:

1. معناى تصوف: اهل صفوت در معناى تصوف اختلاف دارند و معانى متعددى براى آن ذکر نموده‏اند، از قبیل:« تصوف، ترک اختیار است»،« تصوف، طرح نفس در عبودیت و تعلیق قلب به ربوبیت و استعمال اخلاق والا و توجه تام به حق تعالى است» و...

2. فرق ملامتیه: اهل خراسان بیشتر اهل ملامتیه بودند و این گروه در گذشته به« محزونین» مشهور بودند. این گروه، به جهت حفظ اسرار باطنى از ملامت و سرزنش هیچ گروهى ابایى ندارند و در ظاهر، قبایحى را نشان مى دهند تا اسرار و مسلک آنها پوشیده بماند.

3. معرفت: به نظر ذو النون، معرفت، اطلاع حق بر اسرار است با مواصلت لطائف انوار. وى، در جایى دیگر اشاره مى‏‌کند که حقیقت معرفت، تخلیه سر از هر نوع اراده و ترک تمامى عادات و سکون قلب ‌به ‏سوى خداوند سبحان است.

4. محبت: اهل عرفان در معناى محبت اختلاف دارند؛ بعضى مى‏گویند: محبت، داوم ذکر است. برخى مى‏گویند: محبت، ایثار محبوب در هر حالى است و برخى تصریح مى‏کنند که اصلاً معناى محبت قابل ادراک نیست.

5. شوق: رابعه مى‏گوید: قسم به خدا از وقتى که بندگى خدا مى‌‏کنم، او را به خاطر خوف از آتش و شوق بهشت عبادت نکرده‏ام، بلکه همواره بر اساس محبت و شوق او را عبادت کرده‏ام. به نظر ابو عثمان، شوق، ثمره محبت حضرت حق است.

6. قرب: شبلى مى‌‏گوید: از علامات قرب، انقطاع از هر چیزى غیر از ذات مقدس الهى است. از نشانه‌‏هاى قرب، رفع حجاب بین قلوب و علام الغیوب است.

7. انس: سالک الى الله بر اساس قطع علایق و رفض خلایق و غوص در حقایق به حلاوت انس نائل مى‏گردد. رُوَیم مى‌‏گوید: انس آن است که انسان از غیر خدا حتى از نفس خود وحشت داشته باشد.

8. مشاهده: در آیه شریفه‏«ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا»،مراد، استقامتِ بر مشاهده است. به نظر جنید، معاینه شى‏ء با فقدان ذاتش همان مشاهده است. هر کس حق را در سر خودش مشاهده نماید، عالم کون از قلبش ساقط مى‌‏شود.

9. یقین: اولِ یقین، آخر حقیقت است. جنید مى‏گوید: یقین، ارتفاع شک است. وقتى از حضرت عیسى( علی نبینا و آله و علیه السلام) سؤال کردند که شما با چه چیزى روى آب راه مى‌‏روید؟ ایشان در جواب فرمودند: با نیروى ایمان و یقین.

10. توبه: توبه بر دو قسم است: توبه عوام و توبه خواص. توبه عوام، توبه از گناهان است و توبه خواص، توبه از غفلت. رابعه مى‌‏گوید: توبه ما محتاجِ توبه است. رکن اصلى در توبه، ندامت و عدم بازگشت به گناهان است.

11. ذکر مقامات: مراتب و مقامات رجال عبارتند از: انتباه، حیات، توبه، خوف، رجاء، اجتهاد، مخالفت هوا، صبر، رضا، شکر، قناعت، سخاء، انابه، احتراس، توکل، تفویض، فراغ، نظر، خشوع، تفکر، تملق، تشوق، انابه و نصیحت.

12. مراقبه: بهترین اعمال و بافضیلت‌‏ترین طاعات، مراقبه حضرت حق است؛ بدین معنى که سالک همواره خود را در محضر حق تعالى ببیند و یک لحظه از وى غافل نباشد و این حضور و مراقبه، مفتاح رستگارى در مسیر الى الله است.

13. ورع: بهترین اعمال، تفکر و ورع است. به نظر سهل، اولین مرتبه ورع، ترک محبت دنیاست. غایت ورع، خروج از تمامى شبهات و محاسبه نفس به تمام معناست. پاداش قلیل الورع، از کثیر العمل بیشتر است.

14. زهد: به نظر ابو بکر وراق، زهد داراى سه حرف است:« زاى» آن، ترک زینت‏ها و« هاى» آن، ترک هواها و« دالِ» آن، ترک دنیاست. حقیقت زهد، رضایت از خداوند متعال است.

15. صبر: صبر بر طاعت خداوند متعال، بهتر از صبر بر عذاب الهى است. علامت صبر سه چیز است: ترک شکوا و صدق رضا و قبول قضا.

16. رضا: رضا، سکون قلب است، تحت جریان حکم الهى. رضا، ترک اختیار است قبل از قضاى حضرت حق. رضا، باب اعظم حق تعالى است. رضا، ارتفاع جزع است در هر حکمى که در حق بنده جریان مى‌‏یابد.

17. توکل: اولین مقام توکل، آن است که بنده، خود را در محضر حق تعالى، مانند میت در بین دستان غسال ببیند. از علامات توکل، خلع ارباب و قطع اسباب است.

18. خوف: پیامبر اسلام( ص) مى‏فرماید: رأس حکمت خوف از خداست. علامت خوف، اجتناب از منهیات و علامت رجاء، مسارعت به اداى اوامر الهى است. اصل هر چیزى در دنیا و آخرت، خوف از حضرت حق است.

19. رجاء: به نظر شاه شجاع کرمانى، علامت رجاء، حسن طاعت است. رجاء و خوف باید ملازم هم باشند.

20. فقر و غنى: بر اساس فرمایش پیامبر اسلام( صلی الله علیه و آله)، کلید بهشت، دوست داشتن مساکین و فقراست. فقر، در عرفان، رفع اختیار و احتیاج تام به حضرت حق است.

21. جوع: یکى از ارکان سلوک، جوع است و آن طریق صدیقین و موجب رضاى الهى است.

22. مخالفت با هواى نفس: اصل سیاست در تصوف، قلت طعام و قلت نوم و ترک شهوات است.

23. اخلاص: اخلاص، صادق بودن نیت با خداوند متعال است. جنید مى‌‏گوید: اخلاص، تصفیه اعمال از کدورات است.

24. صدق: صدق، موافقت حق در نهان و عیان است. به نظر ابو بکر وراق، صدق، معرفت مخصوص اهل ولایت است که اوتاد زمین هستند.

25. عبودیت: علامت عبودیت، رضا به قسمت و حفظ حرمت و مراعات خدمتِ حضرت حق است.

26. آداب: هر کس متأدب به آداب الهى شود، از اهل محبت حضرت ربوبى به شمار مى‌‏رود.

27. آداب لباس پوشیدن: در تصوف، پوشیدن لباس پشمى اهمیت دارد و بر اساس فرمایش پیامبر( ص)، باعث مى‌‏شود که انسان حلاوت ایمان را بچشد.

28. کسب و کار: بین صوفیه عراق و خراسان در این باره اختلاف نظر وجود دارد؛ به ‏طورى که اهل خراسان کسب را از بافضیلت‌‏ترین اعمال مى‏‌دانند.

29. وَجد: به نظر رودبارى، وجد، در حال سماع، مکاشفه اسرار است که به مشاهده محبوب منجر مى‌‏شود.

30. عین التحکیم: این در اصطلاح صوفیه به معناى آن است که سالک به هنگام دعا کردن در غایت انبساط باشد.


منابع :

  • ویکی نور